Fotocredit:

Ja, MDG var også i forhandlinger! …tror vi i alle fall…

16. september 2019

Det har vært mye uro etter årets lokalvalg i vår nye kommune Nærøysund. Med dette innlegget ønsker vi å fortelle velgerne om vår rolle i det politiske spillet de hektiske – og avgjørende – timene etter at valgresultatet forelå sent mandag kveld.

Som helt ny aktør i politikken i Nærøysund har den siste uka først og fremst vært interessant og spennende. Samtidig har det på mange vis vært en nedslående uke. Vi er jo veldig fornøyd med å ha fått inn en representant i kommunestyret. Veldig happy med å få være representert med 1 av 37 personer som skal være med å bestemme i utviklinga av en helt ny kommune. Men vi sitter også igjen med en bismak etter å ha vært med på dette!

Hvorfor nedslående?

Da vi i løpet av kvelden forrige mandag fikk bekrefta at vi fikk vår førstekandidat med i det nye kommunestyret for Nærøysund kommune, gjorde vi oss klare til å snakke med de andre partiene. Vi hadde på forhånd hatt flere runder internt om saker og hovedpoeng fra vårt partiprogram, og om hvordan vi ville jobbe for å oppnå dette gjennom samarbeid med de andre partiene.

Som blokkuavhengig parti kan vi i prinsippet støtte ulike flertallskoalisjoner, og vi er ikke særlig opptatt av fordelingen av ordfører og varaordfører. Men vi er ærlige med oss selv og våre velgere:

Valgkampen i Nærøysund hadde vist oss at politikken FrP frontet i Nærøysund, måten FrP lokalt hadde kommuniserte på i valgkampen, prioriteringene de har gitt uttrykk for at de ville jobbe for og de konsekvensene vi mener deres politikk vil ha for nettopp klima og miljø, hadde klargjort for oss at vi ikke ville kunne støtte et flertall der FrP kom i posisjon. Dette er også helt i tråd med MDGs holdning nasjonalt.

Dagen etter valget hadde vi dialog med de fleste av de andre partienes forhandlingsledere, enten direkte med ett parti eller med den konstellasjonen som den vi var i kontakt med foreslo. Vi hadde tre ting vi var klare på i alle samtaler:

  • At bærekraft skal være rammen for politikken i Nærøysund kommune.
  • Å programfeste at Nærøysund kommune skal være en foregangskommune på klima og miljø.

Og som nevnt:

  • At vi ikke vil støtte et flertall der FrP er i posisjon.

Valgresultatet pekte på Amund Hellesø som en klar kandidat til ordførervervet, og det kunne vi fint støtte. Men ut over dette signalet fra velgerne, sto vi fritt til å foreslå ulike kombinasjoner til ulike forhandlingsutvalg – noe vi også gjorde:

AP+V+SV+KRF
Vårt førstevalg etter at valgresultatet var klart. Med vårt ene mandat ville dette gitt et knapt flertall. Vi tror at denne koalisjonen ville gitt grunnlag for svært mye god klima- og miljøpolitikk, spesielt siden alle de tre selverklærte miljøpartiene var representert. I tillegg står partiene samlet for en politikk med en god sosial profil. Vi foreslo dette tidlig for APs forhandlingsutvalg, uten at vi fikk noe svar på om dette var en plattform de kunne stille seg bak.

AP+H+KRF+SV
Dette er «Viknamodellen» with a twist. Vi ble tidlig i forhandlingene gjort oppmerksom på at AP gikk inn for det samarbeidet som er dagens endelige resultat. I og med at FrP hadde en sentral plass i denne koalisjonen, havnet vi raskt på gangen. For å komme inn i varmen igjen foreslo vi å bytte ut FrP med H, men vi fikk aldri noen tilbakemelding om hvorfor ikke det var aktuelt.

AP+H
Dette er en kombinasjon som er overraskende lite brukt rundt omkring. Et samarbeid mellom to partier som har lik politikk på mange sentrale områder, også her i Nærøysund. Konstellasjonen ville hatt knapt flertall uten oss, men vi hadde tro på at vi i dialog med disse skulle klart å få inn flere viktige klima- og miljømessige punkter fra vårt program i en eventuell avtale.

SP+H+V+SV+KrF
Vi hadde også dialog med borgerlig side med tanke på en alternativ blokk. Vårt mandat kunne sammen med en slik kombinasjon av partier gitt det nødvendige – dog knappe – flertall. Kanskje ville denne kombinasjonen gitt oss noe mindre sjanse for klima- og miljømessige gjennomslag i en politisk plattform. Men muligheten ville vi jo gjerne holde åpen!

AP+SP
Når velgerne hadde sagt sitt, lå det etter vår mening mange åpne muligheter for et flertall der vi kunne være med og bidra. Dette forslaget – som vi nå ser mange snakker om – var også noe vi vurderte å bli med på og gi en grønnere profil. Uansett kom denne kombinasjonen aldri opp som et alternativ i diskusjonene der vi var med etter valget. Vi aner ikke hvorfor…

Vi trodde forhandlinger handlet om politikk og prioriteringer, men vi tok feil!

I etterpåklokskapens lys innser vi at var naive – kall oss gjerne blåøyde eller «grønnøyde» for den del. Inntrykket vi sitter igjen med er at for mange handlet ikke dette om stort annet enn en fordeling av posisjoner – og da primært «hvem får ordføreren?» og «hvem blir varaordfører?». Det kan virke som at det ikke spilte noen som helst rolle hva annet man ble enige om, bare man raskest mulig fikk en av posisjonene som heltidspolitiker i vår nye kommune. Greit nok at MDG er ferske i dette gamet, men den så vi faktisk ikke komme.

Vi trodde derimot at partiene skulle inn i forhandlingene med sine politiske saker og prioriteringer. Sine ideologier og verdisyn – og gjennom samtaler på kryss og tvers og med hverandre, finne ut av hvilken retning Nærøysund skulle styres i de neste 4 år. Vi var overbevist om at vi kom til å få noen dager med mange interessante samtaler med de andre partiene om verdier og prioriteringer. Vi var på ingen måte trygge på at vi ville lykkes med å bli med i en flertallskoalisjon, men vi hadde trodd at man ville tatt seg tid til å snakke litt om politikk med hverandre på dette tidspunktet.

Vår nyerfarte lærdom er at dette nesten utelukkende var et spill om posisjoner – ikke politikk! Og det med et voldsomt hastverk – som om det var lynsjakk vi skulle spille.

Sorry «Mac» – i slikt selskap hadde vi lite å stille opp med. Vi ville snakke politikk først, ikke posisjonsfordeling. Men der kan det virke som vi var alene – sånn rent bortsett fra at vi ser nå i ettertid at store deler av SV også var innstilt på å fronte sin ideologi og sine verdier foran maktposisjoner.

Og dette er egentlig hele historien vår etter valget i Nærøysund kommune – så langt…

Om vi er skuffa?

Ja, vi er jo det… Vi skjønner ikke hvorfor fordelinga av verv måtte gå så fort at vi ikke rakk å snakke om politiske prioriteringer i det hele tatt. Vi driver jo med politikk og har gått til valg på et program. Vi kan love at MDG aldri vil se bort fra sin ideologi og politikk for utelukkende å skaffe seg posisjoner. Om FrP er fornøyd med å ha fått en politisk avtale som inneholder en setning om at det skal jobbes for redusert eiendomsskatt – sammen med at de har fått varaordføreren – får være deres sak. Det er ikke sånn vi jobber!

Vi er også uenig i de siste dagenes påstander om at ideologi ikke er relevant i lokalpolitikken. Det er da vel det?! Hvorfor skal vi ellers ha politisk fundament og hete det samme som moderpartiene våre? Vi er overbevist om at velgerne våre avlegger sine stemmer på bakgrunn av både personene som står på listene og på grunn av de politiske forskjellene som er mellom partiene. Da blir det skikkelig dårlig gjort mot velgerne å legge politikken og ideologien innerst i en skuff når man skal forhandle om posisjoner!

Til slutt vil vi gjerne si at vi er svært imponert over Nærøysund SV og Eline Devik som har stått i stormen og tatt til orde for nettopp å ta frem politikken og ideologien, og huske på hva man har gått til valg på, og hvilket politisk parti man er. Ta vare på mangfoldet, sier nå vi!

Vi ser nå frem til fire år i opposisjon der vi vil jobbe hardt for å fremme en bærekraftig politikk, saker på klima og miljø og ikke minst være vaktbikkje når politiske kompromiss tvinger fram vedtak som går ut over framtidige generasjoner. MDG er stemmen til de som ennå ikke har stemmerett; de unge som skal arve Nærøysund i framtiden! Vi inngår gjerne i valgtekniske samarbeid og allianser fra sak til sak, men vi vil aldri ofre vår politiske integritet  – det skylder vi å være tydelige på overfor våre velgere.

For Miljøpartiet De Grønne Nærøysund:
Snorre Tørriseng – leder i forhandlingsutvalget og 2. vara til kommunestyret i Nærøysund
Svein Kåre Johansen – innvalgt kommunsestyrerepresentant i Nærøysund kommune
Yngve Rosenvinge – 1. vara til kommunestyret i Nærøysund